biografie

EN VERSION >>>

Paul Weiling

foto: Esther van der Linde

PAUL WEILING
saxofonist

*PERS INFO
*MUSICUS
*BANDLEIDER, COMPONIST, PRODUCENT
*DOCENT EN COACH
*STUDENT

*PRESS INFO

Alt- and sopraansaxofonist Paul Weiling wordt door de pers geprezen om zijn "...bijzondere, harmonisch krachtig ondersteunde lyriek..." en omdat hij “…zijn saxofoon laat swingen en jubelen met een vrijheid en een fantasie waar je wel blij van moet worden.” Hij zoekt het avontuur en als muzikale wereldreiziger combineert hij improvisatie, Amerikaanse jazztraditie en authentieke wereldmuziek in internationale groepen en cross-over projecten. Bij zijn concerten en opnames betrekt hij vooraanstaande en virtuoze musici uit Spanje en Griekenland, Cuba, Afrika, India en het Midden-Oosten.

Binnen deze projecten wordt een nieuw geluid gecreëerd door het mixen van muzikale stijlen uit verschillende culturen. Improvisatie is de sleutel om deze invloeden te laten versmelten in frisse en levendige uitvoeringen. Oorspronkelijke composities en bijzondere arrangementen, gebaseerd op de exploratie van de andere cultuur, vormen het raamwerk van verassende nieuwe klanken.

Door de jaren heen is de in de jazz opgeleide improvisator gaan focussen op Flamenco. Met zijn groep Compasión en de CD Salmuera (2009) vond hij een overtuigende manier om de deze stijlen tot een nieuw idioom te versmelten. Paul’s Tales of Tala is een ander door de Music: World Series ondersteund project, bestaande uit vijf musici uit India, Europa en het Midden-Oosten, die samen de Indiaase “taal” (tala) van het ritme en de improvisatie onderzoeken. Hun CD Untold werd uitgebracht in 2012. Samen met percussioniste and marimba speelster Leticia Bal leidt Paul het Latin, world-jazz en flamenco duo Quartier Latin, waarmee zij nieuwe mogelijkheden van live-on-stage sequencing, zogenaamde “loops”, in de praktijk brengen.

Naast zijn eigen projecten is Paul momenteel actief met het John Fillmore Quartet (CD Amento) en als gastsolist met het Trio Son Cubano (CD Donde qiera se ven).

Sinds 1995 is Paul verbonden aan het Fontys Conservatorium, Tilburg als hoofdvakdocent saxofoon Lichte Muziek, en als docent voor ensemble en improvisatie voor klassiek opgeleide studenten. Sinds 2006 is hij daarnaast ook mentor en studieloopbaanbegeleider voor een groep studenten.

[ back to top ]

*MUSICUS

VISIE: “Geluid was voor mij de voornaamste reden om saxofoon te gaan spelen. Ook improvisatie vind ik bijzonder belangrijk. Het gevoel van vrijheid en inspiratie delen met het publiek is mijn doel bij elk optreden.”

PERS

“Paul Weiling laat zijn saxofoon swingen en jubelen met een vrijheid en een fantasie waar je wel blij van moet worden”.
Marlies Jansen / Mundo Flamenco

"...bijzondere, harmonisch krachtig ondersteunde lyriek..."
Jan Rensen / Utrechts Nieuwsblad

JAZZ

paul

fotografie: Inge van Dam

In zijn muzikale carriere is Paul steeds op zoek naar avontuur, nieuwe geluiden en ervaringen. Bij zijn eerste groep als bandleider, het Paul Weiling Trio, heeft hij zich vooral laten inspireren door de geweldige trio-opnames van Sonny Rollins. Voor de eerste CD met zijn trio (New Amsterdam Reflections, 1997) vroeg hij slide-guitarist David Tronzo uit de New York Knitting Factory "impro" scene als speciale gast.

Het project Monk Moods van het Paul Weiling Quartet was een initiatief opgedragen aan een van de belangrijkste jazzcomponisten van de twintigste eeuw: Thelonious Monk. Het kwartet maakt zijn debuut in oktober 2002 met een vijfdaags engagement in de Amsterdamse Pompoen Club en een live opname voor de VPRO radio.

FLAMENCO

paul

fotografie: Harry van Kesteren

Paul's eerste flamenco ervaring vond plaats in Niko Langenhuijsen's ensemble Caoutchouc, een combinatie van een jazz-ritmesectie met vijf blazers en drie zangers. Hun CD Caoutchouc plays Lorca werd in 1992 in het Vredenburg Muziekcentrum, Utrecht, gepresenteerd tijdens een dubbel concert samen met Carmen Linares en haar groep. Eén van de CD tracks werd later opnieuw gemixed met de fantastische zang van Remedios Amaya en uitgebracht op een verzamel-CD door de Spaanse producent Ricardo Pachón. Na jaren van experimenteren met verschillende bezettingen en stijlen herondekte Paul de flamenco en zijn oude liefde voor de Spaanse gitaar, zijn eerste instrument als jonge muzikant.

In 2004 startte Paul de groep Compasión met zanger Carlos Denia Moreno. Hun CD Salmuera werd bijzonder goed ontvangen door de Nederlandse en internationale pers. In 2011 werd het ensemble uitgenodigd voor de Nederlandse Flamenco Biënnale, voor concerten in Lantarenvenster in Rotterdam en in het Amsterdamse Bimhuis. In dezelfde periode werkte Paul met verschillende flamenco-ensembles zoals Alain Labrie's Haagse groep Labryenco en Dibujos de Holanda, een speciale line-up samengesteld uit tien top performers om de bruisende Nederlandse flamenco scene te vertegenwoordigen op de Flamenco Biënniale 2009 (Vredenburg Muziekcentum, Utrecht). Daarnaast is hij saxofonist in het John Fillmore Quartet (CD Amento, 2012).

WORLD JAZZ

paul

fotografie: Irene Bal

Paul Weiling’s Global Axis (CD New World Music, 2001) speelt met de intense ritmiek van een wereldmuziek-orkest, de intieme klank van een kamermuziek- ensemble en fusion-achtige pop sounds. Compasión (CD Salmuera) is een (bijna) traditioneel flamenco trio in combinatie met een tweekoppige blazerssectie. Samen met contrabassist Tjitze Vogel onderzocht Paul een breed palet van wereldmuziek in samenwerking met musici uit Griekenland (Nikos Tsilogiannis’ Pan Project), China (Ming Principe), India en het Midden-Oosten (Tales of Tala). Daarnaast zijn er ook recente ontmoetingen met traditionele muziek uit Africa (Michael Baird’s Rhythm Orgy Band) en Cuba (Trio Son Cubano).

[ back to top ]

*BANDLEIDER, COMPONIST, PRODUCENT

VISIE: “Professioneel vakmanschap en een eigen, creatieve visie als kunstenaar zijn mijn grootste ambities als musicus, componist en producent. Muziek als kunstvorm betekent voor mij schoonheid, avontuur en de vrijheid om nieuwe wegen in de muziek te ontdekken.”

Tijdens zijn loopbaan als musicus is Paul regelmatig ook (co-) producent van CD’s om de projecten die hij opstart te documenteren en werkt hij samen met verschillende platenmaatschappijen. Naast het componeren van de muziek is hij ook betrokken bij het opnemen, editen, mixen, masteren en bij de lay-out van deze producties.

paul CD New Amsterdam Reflections

In 1994 startte hij zijn eerste eigen groep, het Paul Weiling Trio. In 1997 produceerde hij zijn eerste CD als bandleider voor het Nederlandse Jazzlabel VIA Records. Op New Amsterdam Reflections wordt het trio vergezeld van de New Yorkse slide-gitarist Dave Tronzo. De CD werd gepresenteerd tijdens een Europese toernee met onder meer optredens op internationale festivals zoals het North Sea Jazz Festival in Den Haag.

“…een spannende combinatie van vrijheid en vormgevoel.” Frank van Herk / Jazz Nu

cd_newworldmusic CD New World Music

In 1999 werd het eerste optreden van Paul Weiling's Global Axis live opgenomen voor de Nederlandse VPRO radio. De bezetting is een bijzondere combinatie van saxofoon, piano/keyboard, stem en percussie. In 2002 verschijnt Paul's tweede CD 'New World Music' van Global Axis bij het Amsterdamse Trytone Label.

"...De vrijheid die de band zich toeëigent is hoorbaar."
Maartje den Breejen / Het Parool

paul CD Salmuera

In 2004 presenteerde Paul zijn nieuwe groep Compasión op het Global Village Festival, Amersfoort, met als speciale gast de Flamenco danseres La Kika. Compasión brengt een combinatie van flamenco en geïmproviseerde muziek. De musici putten daarbij zowel inspiratie uit traditionele vormen als uit nieuw gecomponeerd materiaal. Elementen uit jazz en flamenco vormen een eenheid of juist een contrast. Het ensemble werd ondersteund door de Music: World Series stichting, Utrecht. Van het Fonds voor de Scheppende Toonkunst ontving Paul een compositie opdracht voor dit project.

“Een vernieuwing die zo vanzelfsprekend klinkt dat je je afvraagt waarom niemand eerder op het idee is gekomen.”
***** Ton Maas / Volkskrant

paul CD Untold

Tales of Tala is een tweede project in samenwerking met de Music: World Series. Vijf musici uit uit India, Europa en het Midden-Oosten bundelen hun krachten om samen de Indiaase "taal" (tala) van het ritme en de improvisatie onderzoeken. Hun CD Untold werd uitgebracht in 2012.

"De timbres versmelten tot een lonkerend amalgaam. Initiator Paul Weiling maakt daarnaast juist in deze setting indruk als solist."
***** Ton Maas / Volkskrant

[ back to top ]

*DOCENT EN COACH

VISIE: “Het actuele niveau van de student is altijd het uitgangspunt. Als docent zet ik mijn ervaring en inzicht in voor onmiddelijke vooruitgang door alles wat een speler al beheerst op de beste manier te gebruiken. In dit proces bepalen eventuele tekortkomingen welke vaardigheden er verder ontwikkeld moeten worden.”

Saxofonist Joris Roelofs: “De lessen bij Paul waren zeer motiverend; door zijn enorm enthousiasme voor het improviseren kreeg ik echt zin om aan mijn spel te werken en ben ik uiteindelijk vrijer gaan spelen.”/b>

Tijdens zijn loopbaan als docent heeft Paul zijn eigen improvisatie-methode ontwikkeld. Deze is gebaseerd op solo-transcriptie en solo-analyse, motivic development en een compact, praktisch toepasbaar, harmonisch -en ritmisch theorie- concept. Zijn lesprogramma omvat de volgende lessen en workshops:

INDIVIDUELE SAXOFOONLESSEN

Deze bevatten een breed palet van saxofoontechnieken, interpretatie, improvisatie, stijl en analyse, solo transcriptie, muzikale interactie, podium presentatie en persoonlijke attidude.

INDIVIDUELE IMPROVISATIELESSEN

Voor klassiek opgeleide musici, alle strijkers en blazers. Met dezelfde leerdoelen als de saxofoonlessen, uiteraard zonder de basistechnieken voor het betreffende instrument.

DUO WORKSHOP

Spelen zonder ritme sectie, leren om de rol van de “ontbrekende” instrumenten over te nemen, het creëren van een muzikaal concept, samenspel en interactie, balans tussen arrangement en improvisatie.

BAND COACHING

Creatief spelen en communiceren met en binnen de ritmesectie. Het creëren van een muzikaal concept, samenspel en interactie, balans tussen arrangement en improvisatie.

METHODIEKLES VOOR DE (AANSTAANDE) SAXOFOONDOCENT

Onderzoek naar saxofoon -en improvisatie-methodes, het ontwikkelen van een uitgebreid leerplan voor saxofoonles, vanaf de eerste les.

PERSONAL COACHING EN PROFESSIONALISERING

Zelfreflectie en communicatie, podium presentatie (video analyse), werkhouding, ondernemerschap en loopbaanplanning, net-working, marketing en PR vaardigheden.

[ back to top ]

*STUDENT

VISIE:"In mijn ogen is iedereen een student voor zijn hele leven. Het is nooit te laat om een nieuw instrument, een nieuwe taal of wat dan ook te leren."

"Wij kennen Paul Weiling als een persoonlijkheid op zijn instrument."
Jan Huydts (pianist / voormalig adj. directeur Hilversum's Conservatory)

Paul begon gitaar te spelen op zijn twaalfde maar stapte na enkele jaren over op saxofoon, geïnspireerd door Coltrane's LP A Love Supreme die hij cadeau had gekregen van een vriend. Andere belangrijke invloeden waren opnames en concerten uit de jaren zeventig en tachtig, zoals bijvoorbeeld Miles Davis' fusion-periode, Weather Report, Ray Anderson's Slickaphonics, Chicago Art Ensemble, Carla Bley Orchestra, maar vooral saxofonisten als Sonny Rollins en Ornette Coleman of John Handy en Charlie Mariano (die in die tijd allebei met klassieke Indiaase muziek experimenteerden).

Op twintigjarige leeftijd begon Paul als professioneel muzikant met optredens binnen het locale circuit in de buurt van Münster, Duitsland. Hij gaf saxofoonles bij een muziekschoolcollectief samen met collega-muzikanten boven een muziekzaak in Münster, vlakbij het Landesmuseum, waar naast indrukwekkende kunst-tentoonstellingen ook exclusieve jazzconcerten georganiseerd werden.

In 1984 verhuisde hij naar Nederland om te studeren bij Ferdinand Povel, Herman Schoonderwalt en Henk van Twillert aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten/Hilversums Conservatorium, waar hij als "docerend en uitvoerend musicus" en met een "aantekening klassiek repertoire" afstudeerde. Daarna ging hij, met een studiebeurs van het Fonds voor de Podiumkunsten, verder studeren bij David Liebman in New York. In 2004 begon Paul palmas te leren (het "klappen" in de flamenco). Naar een bijscholing als coach ging hij in 2006 groepen studenten begeleiden in hun studieloopbaan aan het Fontys Conservatorium, Tilburg. In 2011 begon hij aan de studie van een nieuw instrument, de door de flamenco bekend geworden Peruaanse cajón.

[ back to top ]